Pripovetke …………………….

srijeda, 20.08.2014.

Drek …..

Mi se javla moja familja dol z mora.. pa veliju da je more toplo kak pišača.. da je preveč slano.. da v vodi ima kamenja.. i da po noči nemreju baš bogznakaj spati kaj morski cucki lajeju celu noč….
Jee.. ipak je onda bolše v našem Zagrebu.. doduše i tu po Gradu cucki lajeju..al vse se završi tak da se posereju nasred trotoara …….



………………Znaš.. nema tomu dugo.. spazim ti ja na početku Ilice.. mam spredi Kastundelera velki pasji drek nasred trotoara.. Bi se reklo da se još pušil kak je bil friški..a i videl sam nekakšneg šajsera kak vleče cucka prek vulice.. I znam ja kaj bu zdaj bilo.. Lepo se ja stanem pri ulazu v Namu naslonim se na zid i čekam.. Kaj čekam.. Ha . pa to da negdo lepo zatacka taj drek.. Ni prešlo nit deset minut i ide človek.. feš gospon.. poslovni človek bi se reklo.. nosi aktntašku .. Žuri se i korača kak avstrougarski oficir na paradi.. I dok bi rekel kruhipekmez.. z celim potplatom je vgazil v tu hrpu dreka.. A cipeliši zglancani.. se vidi da nisu jeftini opanjki.. I taj mulec kaj po zraku muhe gledi.. nebi nit primetil kam je cipelu porinul da se ni.. poskliznul.. Ti vrapca.. začel je zrukami mlatit po zraku i skor je jenoj babi glavu ftrgel z onom taškom .. Vrabec ga dal.. stal je on.. se vidi da se je znenadil kaj mu se to desilo.. Gledi on naokol i ništ mu ni bistro.. A ona ženska je malo zabremzala i lepo mu je z prstom pokazala zakaj je on začel delati piruete po trotoaru.. Jezušmarija.. kak je taj .. bi se reklo.. fini gospon začel kleti…. Da ga jebal pas.. da si to govno porine mamici v zube.. dabogda mu se pas posral v krevet… Tu je vse mislil na gazdu od cucka .. I dok je klel vse svece katoličke ..pravoslavne i muslimanske.. celu Bibliju je spominjal.. pa je skončal z našim dlakavim Gradonačelnikom.. onim dotepencem z bregof.. strugal je taj drek kaj mu se zalepil na potplat po celomu trotoaru.. No.. bilo je to lepo videt.. vse razmazano z drekom.. ne moram ti kazat da smo se ja i ona ženska ..vsaki na svoji strani šteli podrapat od smjeha.. Pa su i neki prolazniki sfatili kaj se zbiva pa su i oni stali komentirat i smijat se.. A of gospon z posranom cipelom je kričal na saf glas.. Ja sam se tak smijal da me posle trbuh bolel vse do Malog Placa…..Narafski.. tu sam si zel medicinu za želudec.. Ožujsku z citronom ….


……… lipe v Safski vulici ……………..

Tu ja mislim nekaj pripovedati o drevima kaj su z obadve strane Safske vulice.. od početka tam pri Ruzveltovem trgu.. pa vse do Vodnikove..ali z druge strane do Jukičeve…. To su lipe…. ona dreva kaj tak lepo dišiju gda cvateju i od kirega se dela fini mirišljavi čaj.. baš sam se denes spodi te debele sence sprešetal..a lipe samo kaj nisu zadišale.. Još koji dan i bu pol Safske ceste na lipu mirišalo gda potegne veter gor z Tuškanca…… Denes lipe nisu samo na tem delu kaj ga ja spominam.. ima ih po celoj Safskoj cesti i z jene i z druge strane …



Ta su dreva..te lipe na Safski vulici od kad ja znam za tu vulicu.. A to je fest dugo.. I tak.. te lipe su takšne bile kak su i denes.. Lipa gda jemput naraste kolko to priroda hoče.. več ne raste neg samo lista i rodi .. Lipe imaš muške i ženske i moraju biti skup da bi one ženske mogle imeti ploda… A plod je ona mala kuglica z dva listeka z čega se priprema čaj… A lipa kak drevo je fest dugovečna i otporna..skoro kak i hrast………
I tak ti je negdo jemput po tom delu Safske vulice zasadil te lipe koje denes prekrasno zglediju i delaju debelu sencu pješakima i stanarima okolnih hiža…. Pa neki stanari i nisu zadovolni z tim drevima .. a to su oni kaj imaju astmu pa druge probleme z disanjem.. Se reče da su alergični.. A lipa gda cvate im dela smetnje pa su jemput par takšnih iskali da se lipe posječeju… je na sreču takšnih malo i lipe su još tu… Gdomu smeta nek ne otpira prozora i nek pe tam gde nema takšnih dreva ..
I gda dojde vreme da se lipe obiraju …….. zdaj bum ja ispripovedal ono kaj sam ja videl i doživel još kak klinac… ..
Dakle gda ih je trebalo brati..a to najbolše znaju babe..bar su negda znale.. onda je v Safsku cestu navalilo čudo baba z pol Zagreba.. A su onda te lipe imele još grana… nizko kaj ih se moglo dohvatiti i z poda… I začela bi berba tega.. su si babe prinesle vreče i torbe i košare.. Jeee… ali su skočile one domače babe tu z Safske vulice i začerle terati ove kaj su se… gdo zna odkud doteple.. I je bil pravi rat.. su ove domače z Safske.. zišle van z metlama i partvišima..pa vudri po ovim drugim.. pa je to branje znalo potrajati največ dva tri dni.. Neke od teh babah su to kaj bi nabrale v Safski..posle prodavale na Dolcu.. No.. i gda bi počupale vse nizke grane.. su došli i muški z lojtrami .. i bi se popeli gor i trgali grane pa bacali dol babama … E to je več bilo preveč za zdržati.. Su se ovi domaći i oni dotepenci tak počupali i začeli mlatit da je morala dojti ona Milicija.. Narafski.. prvi dan su ih vse samo poterali.. Pa su i drugi dan došli brati.. E.. zdaj ih je Milicija zapisala i vzela im..zaplenila to kaj su nabrali … treti dan je milicajac tam stajal celi dan i noč i tak još par dni.. Pa su berači prestali dolazit…



Na vse to su glavnu rječ dali Gradski Glavonje i gradonačelnik.. mislim ja da je to onda bil oni Pirker.. dakle .. su zabranili vsako branje lipoveg cveta i ploda.. i su napisali uredbu po koji se berači kažnjavaju… I tak je to branje prestalo…
A z moje hiže..tam na Zrinjefcu su dve babe takaj išle v tu berbu.. A im je moja baka..plemenitašica.. povedala da to ni dobro kaj su ti cveti fest prašnjavi jer rasteju lipe pokraj ceste… Pa ju nisu poslušale… su joj rekle da im je jalna… A jena od te dve je bila baš pazikuča i je imela fort pijanog muža.. Pa je i on išel i nosil lojtru vse od Zrinjefca do Safske.. a baba je nesla košaru… I tak je tu zajdnu godinu.. kaj su tam to brali.. pijani pazikuča ostal brez lojtre kaj su mu ju oteli stanari z Safske.. A negda su lojtre bile fest skupe..a ova je još ktomu bila vlasništvo hiže ….
Zapraf… da su se ljudi znali pošteno i pristojno ponašati.. nigdo im nebi branil da to bereju.. Stvar je bila u tem..kaj su vse smetje kaj bi posle branja nastalo..ostavili nasred ceste i trajvanske štreke … Denes nigdo po gradu ne bere nit lipe nit druge biljke.. A negda se bralo i po Cmroku i po Tuškancu. i po Kraljevcu i Zelengaju.. a je bilo i onih kaj su na Zrinjefcu i Tomislafcu po travnjaku na proleće brali radiča… To kaj je bil zapišan od cuckof im ni smetalo …………….


morti se još nekaj setim... Bok ............

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.